Być może u ciebie inaczej terkotało , ja jeszcze mam problem z biegiem wstecznym wchodzi ze zgrzytem , wszystko wskazuje na to że problem związany jest ze skrzynią
Czy ktoś walczył ostatnio z serwisem w tym temacie?
Ja czasami (nie zawsze) podczas puszczania sprzęgła ( ostatnie 2-3cm) czuję lekkie drżenie pedału. W serwisie podczas jazdy moim autem sewisant natomiast nic nie czuł :evil:
Powidział "jeździć i cieszyć się nowym autem". A ja się ni cieszę, bo mnie to drażni....
O3 1,4 TSI 140KM Elegance
Pakiet Amazing, Sunset, Webasto, Park Assist 2.0,
Przebieg-ponad 25 000 km ...
Tylko,ze gwarancja najczesciej nie obejmuje czesci eksploatacyjnych...hamulcow,sprzegla.
Wykupienie przedłużonej gwarancji w Skodzie obejmuje także części eksploatacyjne do określonego w gwarancji przebiegu.
Więc jeśli spieprzy się sprzęgło w 3 roku eksploatacji, a samochód nie przejechał 60 000 lub 120 000km to śmiało można iść do serwisu.
Ta gwarancja to nie jest ściema w stylu koreańskim 7 lat gwarancji, ale bez hamulców, zawieszenia itd, itp.
Czy ktoś usuwał tą usterkę ostatnio w serwisie i może się podzielić wrażeniami?
U mnie pojawia się od czasu do czasu drżenie pedału sprzęgła po jego naciśnięciu o kilka centymetrów, natomiast nie zawsze...
Trochę przebiegu zrobiłem i u mnie ciche terkotanie słychać dopiero wtedy jak powyłączam wszystko - radio i climatronic. Na dodatek trzeba się wsłuchać. Kolega, który o tym nie wiedział jadąc ze mną nawet tego nie zauważył.
Biorąc pod uwagę, że mam dopiero 1,7kkm i nic się nie dzieje daję sobie spokój. Nie wiem, czy chcę zrzucać skrzynię i rozbierać sprzęgło w nowym samochodzie.
Co do drgań pedału - nie zauważyłem.
W sumie u mnie to samo - zaczęło się jak miałem z 2k km. Luz - coś terkocze, wciskam sprzęgło cisza.
Powiedzieli w ASO, że to jest mega cicho i trzeba pojeździć. Teraz mam 27k km i jest zdecydowanie głośniej. Czasem mi wstyd stać przy ludziach na luzie bo terkocze na zewnątrz jak poldek więc trzymam sprzęgło, aż noga puchnie. Za rok kończy mi się gwarancja więc tego chyba nie odpuszczę, bo w mojej poprzedniej OII 1.6 MPI miałem taki sam objaw i skończyło się wymianą łożyska na wałku głównym, ale po gwarancji więc mnie skasowali
Właśnie oddałem auto z tego powodu do serwisu 7000 km dźwięk był od nowości z tym że doszedł problem biegu wstecznego , czekam na wymianie sprzęgł a może i skrzyni
[ Dodano: Pon 05 Maj, 14 01:01 ]
Nie wiem jak tam u was z serwisem i częściami bo w seacie czekać musze miesiąc na sprzęgło a jeżeli to skrzynia to dwa . A najlepsze jak znajomi pytają dlaczego jeżdżę autem zastępczym :-) więc mówię że plastiki mi skrzypialy bo jak tu powiedzieć że skrzynia do wymiany przy 7000 tyś . Nigdy więcej auta z grupy wag!!!!
Właśnie oddałem auto z tego powodu do serwisu 7000 km dźwięk był od nowości z tym że doszedł problem biegu wstecznego , czekam na wymianie sprzęgł a może i skrzyni
[ Dodano: Pon 05 Maj, 14 01:01 ]
Nie wiem jak tam u was z serwisem i częściami bo w seacie czekać musze miesiąc na sprzęgło a jeżeli to skrzynia to dwa . A najlepsze jak znajomi pytają dlaczego jeżdżę autem zastępczym :-) więc mówię że plastiki mi skrzypialy bo jak tu powiedzieć że skrzynia do wymiany przy 7000 tyś . Nigdy więcej auta z grupy wag!!!!
Miesiąc na sprzęgło ? To jakąś niezłą ścieme Ci walą przed oczy.
Kupujesz nowy samochód aby mieć pewny i niezawodny samochód a tu takie jaja dwa miesiące bez auta to jest chore. Ja mam podobne objawy ale ja będe jeżdził do końca niech się rozpie......
Kupujesz nowy samochód aby mieć pewny i niezawodny samochód a tu takie jaja dwa miesiące bez auta to jest chore. Ja mam podobne objawy ale ja będe jeżdził do końca niech się rozpie......
Ja mam 4 lata gwarancji także spokojnie jak ma coś wyjść to wyjdzie 21 tys km zrobione i spoko
Festexx - mógłbyś określić jak u Ciebie "wygląda" skrzypienie pedału sprzęgła?
Bo do dnia dzisiejszego wszystko było ok u mnie ale... wróciłem z trasy 110km gdzie głównie jechałem 115km/h Poczekałem, aż turbinka ochłonie, wyłączyłem silnik, wciskam sprzęgło aby wrzucić jedynkę a tu na pedale czuję delikatne jakby przeskakiwanie trybików/sprężyny i ciche skrzypienie. I tak już za każdym razem. Czuć to najbardziej na postoju (spr. nawet ręką i jest to odczuwalne). Wcześniej nic nie czułem i panowała cisza. W czwartek jadę do ASO na wymianę pompy wody bo piszczy więc i to zgłoszę...
Czołem!
Właśnie "stoję" przed zakupem O3 w bardzo podobnej konfiguracji - niemal bliźniaczej.
Auto mam skonfigurowane na DSG. Po lekturach różnych wątków, skłonny byłem oddać DSG w zamian za inne opcje wyposażenia. Okazuje się, że z manualem też rodzą się problemy..
Mam dwa Citroeny (rok prod 2011 & 2012) i nic takiego się nie działo.
Zacząłem się jednak poważnie zastanawiać nad zakupem..czy z tymi Octavkami naprawdę jest tak źle??
Ja się dołączę do dyskusji (odebrane w maju '14, 900km przebiegu obecnie :P). Dopiero po przeczytaniu tego wątku sprawdziłem jak to jest z tym sprzęgłem na jałowym przy 3tys obr. Terkotania nie słyszę ale faktycznie delikatne wibracje przy tej prędkości obr. się pojawiają.
Ale ja troszkę w innej sprawie (pewnie powiązanej), otóż w poniższych przypadkach:
-stoję na jalowym biegu
-zmiana biegu 1>2 (wyżej znacznie ciszej)
gdy puszczam sprzęgło słyszę taki szczęk mechaniczny. Ja rozumiem, że sprzęgło to element mechaniczny z ogromną siłą nacisku, ale pytanie czy to powinno być tak słychać (i w środku i na zewn.)?
Do tego szarpanie przy zmianie 1>2 (ale to już w innym wątku).
Głównie chodzi mi o ten dźwięk przy puszczaniu sprzęgła, czy ktoś z Was również tak ma?
pozdro
Skoda Octavia 3 Kombi 1.4TSI 140KM Blue Denim
Elegance+Fresh+dodatki mi niezbędne
A czy może ktoś potwierdzić, czy po odpaleniu silnika, naciśnięciu i trzymaniu pedału sprzęgła na luzie i dodawaniu gazu czuje pojedyńcze jakby "chrobotanie" pod stopą na pedale sprzęgła?
Czy podczas dodawania gazu na luzie podczas wcisnietego sprzęgła czujecie lekkie drżenie lewarka zmiany biegów? Czy to normalne?
Odnośnie terkotania, wymieniono mi wysprzęglik,docisk, tarcza jest w idealnym stanie. Poprawy brak a dźwięk nasilił się do stopnia w którym nie trzeba już się zbytnio wsłuchiwac, jest wyraźny. W związku z tym, jestem po wakacjach umówiony, na naprawę bądź wymianę skrzyni biegów.
Prawdopodobnie to dźwięk walka sprzeglowego.
[ Dodano: Czw 11 Wrz, 14 22:53 ]
Wymienion mi kompletne sprzęgł, to już drugie a razem 3 :-) nie ma terkotania, jest cichutko :-). Wadę sprzęgła widać było gołym okiem, wygięte były te ząbki co trzymają łożysko. Wychodzi na to że dwa komplety sprzęgła miały tę wadę. Dopiero trzeci komplet trafił się dobry.
W mojej OIII 1.4 na zimnym silniku w sezonie zimowym słychać niepokojące dźwięki przy wyciśniętym pedale sprzęgła:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZP7sICqdFtE[/youtube]
Nie usłyszałbym tego, gdyby radio się włączało za każdym razem od razu. Czasami jednak jakby startuje z zimnego startu (pokazuje się wcześniej logo Skody) i wtedy była względna cisza. Notabene moduł radia (nie panel który widać w desce) jest do wymiany i czekam aż ściągną z Niemiec.
Zgłosiłem oczywiście także te dziwne odgłosy do ASO i dostałem odpowiedź, że teraz wszystkie sprzęgła w grupie VAG jak są zimne to po pewnym przebiegu, jak się wszystko już ułoży, zaczynają wydawać takie odgłosy. I to jest normalny objaw i nie jest to nic niepokojącego. Co nie zmienia faktu, że mnie to denerwuje.
Czy ktoś może potwierdzić / zaprzeczyć czy to prawda / nieprawda?
Miałem już wymieniane elementy układu różnicowego przy przebiegu niespełna 3000 km, bo okazało się, że były za ciasno spasowane i olej w skrzyni biegów miał już w sobie opiłki.
Po tej naprawie kierownica już nie wróciła do idealnego ustawienia w jakim była jak odbierałem nowe auto, nawet pomimo robienia pełnej geometrii na której musieli poprawiać ustawienie tylnej belki, żeby dało się to ustawić zgodnie ze sztuką i oczywiście ASO twierdzi, że ustawienie kierownicy jest w granicach błędu, chociaż jak sami przyznają jednoznacznego położenia zerowego kierownicy nie ma i ustawia się to "na oko", ale najwidoczniej ich oko widzi inaczej od mojego. O drzwiach, które trzeba ponownie zamykać, bo się często nie domykają (ASO: uszczelki muszą się ułożyć; I układają się już od roku i nadal się nie ułożyły) i wycierających się plastikach przy przednich pasach (ASO: pewnie źle mam ustawiony pas) już nie wspominam
Mam wrażenie, że auto nie dojeździ do końca 4-letniej gwarancji, a w sobotę skończyło dopiero rok.
Odnośnie terkotania, wymieniono mi wysprzęglik,docisk, tarcza jest w idealnym stanie. Poprawy brak a dźwięk nasilił się do stopnia w którym nie trzeba już się zbytnio wsłuchiwac, jest wyraźny. W związku z tym, jestem po wakacjach umówiony, na naprawę bądź wymianę skrzyni biegów.
Prawdopodobnie to dźwięk walka sprzeglowego.
[ Dodano: Czw 11 Wrz, 14 22:53 ]
Wymienion mi kompletne sprzęgł, to już drugie a razem 3 :-) nie ma terkotania, jest cichutko :-). Wadę sprzęgła widać było gołym okiem, wygięte były te ząbki co trzymają łożysko. Wychodzi na to że dwa komplety sprzęgła miały tę wadę. Dopiero trzeci komplet trafił się dobry.
Czy w dalszym ciągu jest już wszystko OK? Problem nie wrócił? Pytam gdyż mam ten sam silnik i trochę denerwuje mnie powoli sprzęgło. Czasami terkocze na zimnym ale to akurat normalne w całej grupie VAG większość terkocze w TSI. Mnie irytuje częste szarpanie podczas puszczania sprzęgła przy zmianach z 2 na 3, 3 na 4 mimo, że staram się puszczać sprzęgło wolno to często jest takie szarpnięcie jakby sprzęgło łapało bardzo nagle i na krótkim skoku...
Octavia 3 Liftback 1.8 TSI Elegance, Biel Candy + Amazing + Dynamic + Sport Look + 18" Turini Black + Sunset + Mode Selection etc... ---> Zobacz tutaj
Komentarz